//86 millióért eladó az utolsó magyar polihisztor tornyos kis kastélya

86 millióért eladó az utolsó magyar polihisztor tornyos kis kastélya

Egy újabb különleges ingatlanra bukkantunk a megveszLAK.hu ingatlanjai között. A kastély Szolnoktól 40 km-re, Örményesen található. Ebben a „tornyos kis kastélyban” született és élt 47 éven keresztül Dr. Bíró Zoltán földbirtokos, író és grafikus, az utolsó magyar polihisztor. A hely különlegességét Bíró Zoltán így foglalta össze “…mindenütt lehet élni, aludni, alkotni, de nem olyan szépen, jól és termékenyen, mint Magyar Hazámban, az örményesi kis toronyban, úgy sehol”.

Dr. Bíró Zoltán

Biró Zoltán 1898. szeptember 1-én született Szolnokon. Az elemi iskolát Örményesen végezte, majd a szolnoki Verseghy Gimnáziumba járt. Még csak hatodik osztályba járt, amikor a magyar királyi szabadalmi hivatal elfogadta „csuklós kapcsolás” című találmányát. 1923-ban jogi, 1925-ben államtudományi doktorátust szerzett. Művészeti tanulmányokat folytatott Szolnokon, Budapesten és Salzburgban.

Az 1935. évi életrajzi adattárban földbirtokosként írnak róla: „1928-ban vette kezelésbe 288 holdas öröklött birtokát, gazdasági épületei a legmodernebbül vannak berendezve, csatornázással, vízvezetékkel, villanyvilágítással. Yorkshirei sertései országszerte híresek és keresettek. Különlegessége, hogy 20 holdon napraforgót termel, ezt külföldre szállítja”.

1929-ben jelent meg rengeteg saját készítésű rajzot és fotót tartalmazó könyve az Amerika. Magyarok a modern csodák világában című könyve, aminek sikerességét mutatja, hogy jelenleg is hozzá lehet jutni.

1934 októberétől 1938 februárjáig a Tiszamenti Szemle című folyóirat főmunkatársa volt. 1935-ben jelent meg a „Fények és árnyak” című regénye. 1944-ben került nyomdába „Tűnő Európa” című útleírása.

1945-ben elhagyta Magyarországot és az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. Az 1960-as években visszatért Európába. 1967-ben a burgenlandi Pinkafőre költözött, és Felsőőrön (Trianon óta Oberwart) hunyt el 1979. augusztus 23-án.

Tornyos kis kastély

A szecessziós stílusú kastély a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Örményesen áll. Örményes 1950-ig Fegyvernek külterülete volt. A közel ezer lakost számláló község a megye középső, tiszántúli részén fekszik, Szolnoktól 38 kilométerre, keletre.

A tornyos kastély eredetileg egy egyszintes kúria volt. A téglalap alapú főépület egyik végén a nevét adó torony állt, míg a másik végén (vélhetőleg) télikertet alakítottak ki.

Az épület főszárnyára az 1920-as években egy emeletet építettek. Ekkor nyerte el a kastély a ma is látható végleges formáját.

A II. világháború után gépállomássá alakították, majd 1968-ban az Április 4. Gépgyár vásárolta meg a birtokot, és a kastélyban irodákat alakítottak ki.

Az erősen leromlott állapotú kastély a rendszerváltás után magántulajdonba került. Az új (jelenlegi) tulajdonosok Mészáros János építész tervei alapján 2004-ben kezdték meg a felújítási munkákat.

A munkálatok befejezése a leendő tulajdonosokra vár. Sok felújítási munkát már meg tudtak csinálni. Falátvágásos technológiával utólagos vízszigetelést kaptak a falak. A hirdetés képein ezért látszik az egy méter magasságig levert vakolat.

Teljesen új tető és homlokzati vakolat készült, valamint a két külső emeleti terasz kovácsoltvas korlátait egy díszműkovács restaurálta. Az új fa nyílászárókat legyártották, de beépítésre várnak.

A 3046 négyzetméteres telken álló 298 négyzetméteres kastélyban összesen 7 szoba található. A megközelítése kiváló. A hamarosan épülő M4-es úttól csupán 1km-re található és jó állapotú aszfaltozott magánút vezet a birtokhoz. Az ingatlanért csupán 86 millió forintot kérnek.

A hirdetést itt lehet megnézni: https://megveszlak.hu/hirdetes/elado-haz-kastely-ormenyes-6442833979