//Szolnok látnivalói

Szolnok látnivalói

Szolnok városa már rendkívül régóta lakott település, így nem csoda, hogy számos látnivaló maradt fent. Több múzeumot, kápolnát, templomot, színházat, de még kaszinót és török kori híd maradványokat is megtekinthetünk. Cikkünkben részletesen bemutatjuk Szolnok látnivalóit!

Kossuth Lajos tér

A tér korábban egy ligetes vásártér volt, csak a szocializmusan döntöttek arról, hogy itt vezessék el a főútvonalat. 2007 nyarán átalakították azt, mind a tér, mind pedig az egész belváros új arculatot kapott. Itt található a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár, a Damjanich János Múzeum és persze a Városháza egyaránt.

A Megyei Könyvtár

A Jász-Nagykun-Szolnok megye legnagyobb könyvtára az 1950-es években alakult meg, amelynek azóta számos igazgatója is volt. A jelenlegi vezető Bertalanné Kovács Piroska, aki az 1900-as évek eleje óta foglalkozik a könyvtárral.

Damjanich János Múzeum

A Szolnokon található Damjanich János Múzeumot Obermayer Lajos tervezte még az 1800-as évek közepén. A névadója az 1948-49-es forradalom tábornoka, akinek köszönhetően győztek a szolnoki csatában. Állandó kiállításai között az alábbiak találhatóak meg:

  • Vendégségben őseink háza táján
  • A Jászkun kapitányok nyomában
  • Mesterségek művészete
  • Népélet a Közép-Tisza vidékén
  • Városi polgárok a századelőn
  • Vasziliádisz Anesztisz gyűjtemény
  • Szolnoki Képtár
  • Mednyánszky László első világháborús képei

Szolnoki vár

A szolnoki vár számos nehézségen ment át az évezredek alatt. Nemcsak a törökök tudtak ide betörni, hiszen végül 1697-ben Thököly Imre saját kezűleg gyújtotta fel a várat. Miután a szabadságharc idején a város a földdel vált egyenlővé, így sajnos a vár is szinte teljes egészében megsemmisült. Természetesen emlékművet készítettek, hogy az idelátogatók megemlékezhessenek róla.

Vártemplom

A vártemplom egy római katolikus épület, amely a Szent István téren található. Az egykori vár területén felépített templom klasszikcista stílusjegyeket kapott, ám az oltár és a szószék, illetve a padok inkább empireben épült. 2001-ben a bejárat előtt állították fel Szent István szobrát, amely Gacsári-Kiss Sándor kezdeményezésére történt meg.

Városháza

A Kossuth téren található városházát 2016-ban újították fel, azóta tündököl jelenlegi pompájában. A formáját az 1800-as évek végén nyerte el. Az eklektikus stílusban épült központ a 19. század vége óta számít Városházának. A földszinti részen korábban üzlethelyiségek voltak, az előtte lévő területen pedig piacnak adott otthont.

Városi kaszinó

A korábbi városi kaszinó ma már Tudományos és Technika háza, amely 1896-ban épült, ugyanúgy eklektikus stílusban, mint a Városháza. A fő utcán található sarki ingatlan jellegzetes kör alakú erkélye miatt könnyedén felismerhető. Ma már előadó és konferenciatermek találhatóak meg benne, a padlástérben pedig klubkönyvtár működik.

TAGS: