//Szolnok iskolái

Szolnok iskolái

Ahogy minden megyében és azok székhelyén, úgy Szolnokon is számos iskolában tanulhatnak a fiatalok. Az alapfokú intézmények mellett középiskolákból is jócskán válogathatnak a szülők és a gyermekek egyaránt. Lássuk tehát, hogy melyek ezek a lehetőségek!

Szolnoki Aranyos Szeglet Waldorf Általános iskola

Az iskola 1998-ban alakult meg a szülők, az érdeklődők és a tanárok kedvezményezésére. A Szolnoki Waldorf Iskoláért Egyesület fenntartása alá tartozó intézményben tanult fiatalok mindegyike sikeresen veszi a későbbi megpróbáltatásokat. A személyiségközpontú pedagógiai módszerek mellett figyelnek a gyermekek életkori sajátosságaira is. A családias légkör és a nem túl nagy osztálylétszám segíti a kicsiket és a tanárokat is, hogy az oktatás színvonalas maradhasson.

Szolnoki Szent-Györgyi Albert Általános Iskola

Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek alsóban az alapkészségek és a gondolkodásmód fejlesztésére. Az oktatók bevezetik a diákokat a kompetencia alapú tanulásban, amely a későbbi tanulmányaik során is jól jöhet. Szerintük a jövő kulcsa a biztos alapokon nyugvó tudás, amihez minden gyermeknek hozzá kellene jutnia. Az első négy évfolyamon emelt óraszámban tanítják a magyart és a matematikát egyaránt. Emellett már éppen idejében elkezdik az informatikai órákat, amelyre számos jól felszerelt tanterem áll rendelkezésre. Aki kellő odafigyeléssel veszi az akadályokat, azok akár nyolcadik végén letehetik az ECDL vizsgákat.

Kiemelt fontosságú továbbá a művészeti nevelés, így szívesen látják az ének-zene iránt érdeklődőket egyaránt. Legyen szó emellett néptáncról, társastáncról, esetleg mazsorettről, itt a gyermekek mindenféle sportágat és művészeti ágat kipróbálhatnak a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei intézményben.

Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola

A Fiumei úton elhelyezkedő iskolában anyanyelvi és matematikai kompetenciákra fektetik a hangsúlyt. A hagyományos módszerekkel és számítógépes programokkal tarkított oktatásnak köszönhetően a kicsik nyugodt és szerető légkörben tanulhatnak a mindennapok során. Már elsőben elkezdik az idegen nyelv tanítását, ugyanúgy az informatikai órák is ekkor kezdődnek. Lehetőség van továbbá szakkörökön részt venni, illetve akár sportolni is.

Széchényi István Gimnázium

Az iskolát 1985-ben építették meg, ekkor még csak az általános iskolások számára kezdődött meg az oktatás. Egy évvel később azonban elindult a gimnáziumi képzés is, amikor már három osztályban hét fős tanári kár tanította a fiatalokat. A jelenlegi képzések között az alábbiak találhatóak meg:

  • Nyelvi előkészítő évfolyam angol nyelven
  • Művészeti képzés dráma/vizuális kultúra
  • Informatikai emelt képzés
  • Biológiai emelt képzés
  • Köznevelési típusú sportiskolai képzés

Varga Katalin Gimnázium

Másik neves intézmény a Varga Katalin Gimnázium, amely a Szabadság téren található iskola. Itt lehetőség van informatikai, biológia-kémia, de még magyar-angol két tanítási nyelvű programon is részt venni. Akit a matematika és az angol egyaránt érdekel, számukra sincs minden veszve, hiszen itt még arra is lehetőség van, hogy ezt a kettőt együtt lehessen tanulni. A felsőoktatási tanulmányokra felkészítő képzéseken jelenleg 45 fős tantestület dolgozik napi szinten, nem csoda tehát, hogy ilyen nagy sikere van az itteni szakoknak.