//Jász-Nagykun-Szolnok megye nevezetességei

Jász-Nagykun-Szolnok megye nevezetességei

Magyarország rendkívül gazdag látnivalókban, természeti értékekben, aminek köszönhetően számos nevezetesség is található hazánk több pontján is. Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy milyen fel nem fedezett és titkos helyek vannak, ahova érdemes ellátogatni. Cikkünkben Jász-Nagykun-Szolnok megye nevezetességeit soroljuk fel, kezdve a Kiskörei hallépcsővel, egészen a Tisza-tóig.  

Kiskörei hallépcső 

Közép-Európa egyik legnagyobb ökológiai folyosója a Kiskörei Vízerőmű duzzasztóműve mellett található létesítmény. Ez az építmény nagyjából 1400 méter hosszú csatornával kerüli meg az erőművet, ami biztosítja a halak számára, hogy egész évben vándorolhassanak. Garantálja számos egyéb fajnak az élőhelyet, hiszen a 37 darab 20 centiméteres lépcsőnek hála számos pihenő tó is található ezen a területen. A halak mozgását pedig akár mi magunk is megfigyelhetjük a kisebb ablakokon keresztül, amely az év bármely szakaszában szabadon látogatható.  

Tisza-tavi kerékpártúra 

Ki ne szeretne kerékpározni és megcsodálni a természetet? A biciklis paradicsom lehetőséget az egész család számára a mozgásra és a kikapcsolódásra egyaránt. A tavat kétféleképpen lehet körbetekerni, van egy nagykör, amely 113 kilométer hosszú, így ennek csak az igazán sportosaknak érdemes elindulniuk. A kisebb változat a 64 kilométeres kör, amely bár hosszúnak tűnhet, enyhítő körülmény, hogy nincsenek dombok és emelkedők, így akár családosan is remek lehetőséget nyújt egy hétvégi kirándulásra.  

Karcagi szélmalom 

A város egyik legértékesebb műemlékét 1859-ben építették fel népi stílusban. A településen korábban hatvan malom is működött, amelyek közül tizenegy volt szélmalom. Mára azonban sajnos csak ez az egy maradt fent épségben. A belső elrendezése ugyanolyan, mint korábban. A látogatóknak hat szinten lehet megtekinteni a különböző szerkezeteket. A malomban 1949-ig folyt folyamatos munka, hiszen búzát őröltek és szemes terményeket daráltak, hogy abból láthassák el a környéket.  

Tiszavirág híd 

A Szolnokon található híd Közép-Európa legnagyobb gyaloghídja, amely 444 méter hosszú. A 2011-ben átadott építményt a megyeszékhely jelképének szánták, aminek formája hasonlít is a névadó tiszavirágra.  

Karcagi Parkerdő és Lombkorona sétány 

Lassan már az egész országban lesznek lombkorona sétányok, de a karcagi igazán különlegesnek számít. A hat méter magas és 234 méter hosszú építményt egész évben ingyenesen lehet látogatni, így jó kikapcsolódást nyújt az egész család számára. Innen megszemlélhető az erdő állomány és élővilága egyaránt. A 40 interaktív állomás pedig nemcsak az állatokat és a növényeket mutatja be, hanem a környék helytörténetét is.  

Tiszakürti arborétum 

A természetbarátok számára pedig ott van még a Tiszakürti arborétum is, amely egy hatvan hektáros terület. A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó kocsányos tölggyel, platánnal, fenyőfélékkel és 1500 különböző fajjal tarkított arborétum egész évben ingyenesen megtekinthető, így érdemes kitérőt tenni, ha valaki erre járna.  

TAGS: